Johan bedacht een simpel mocking framework voor typescript: “Unit testen moet leuk en eenvoudig zijn!”

Ontwikkel je ook met Typescript (Angular, Vue, etcc)?
Ja tuurlijk!

Maak je ook Unit testen?
Ehmm… Unit Testen… Tja eigenlijk niet.

Waarom dan niet?
We krijgen er niet genoeg tijd voor en het is niet leuk en lastig!

 

Bovenstaande conversatie is er eentje die ik vaker mee maak. Unit testen is een onderschoven kindje die altijd opzij wordt geschoven wanneer het te moeilijk wordt of wanneer er te weinig tijd overblijft door ‘strakke’ planningen met veel features. Nu kan ik een heel verhaal houden over het feit dat ‘strakke’ planningen eigenlijk niet bestaan aangezien het werk naar mijn idee pas af is wanneer de testen ook gemaakt zijn. En dus kan je pas de volgende feature oppakken wanneer van de vorige ook de unit testen gedaan zijn.

 

Maar dan nu het andere argument: Unit testen is niet leuk en het is lastig. Dat unit testen soms lastig zijn begrijp ik nog wel. Maar vaak moet je je daarbij afvragen of de code niet te lastig is om te unit testen en of je misschien meer moet houden aan de SOLID principles. Ik zeg niet dat er nooit lastige code is, maar er zou altijd een manier moeten zijn om het te kunnen testen.

 

Veel werk zit hem vaak in het configureren van de afhankelijkheden waardoor je soms daar langer mee bezig bent dan het daadwerkelijk unit testen van de code. Daarom wilde ik dat makkelijker maken voor mezelf maar ook voor anderen en heb ik de npm library ts-mocks gemaakt. Hiermee is het mogelijk om eenvoudig mock objecten te maken en aan te passen voor of tijdens je unit testen. Ts-mocks is zelf geschreven in Typescript en bevat geen runtime dependencies naar andere libraries. Door ts-mocks wordt unit testen makkelijker en belangrijker daardoor ook leuker!

 

Dus durf je het toch aan om te gaan unit testen? Of deed je het al, maar ben je opzoek naar het eenvoudiger maken van je testen. Neem dan vooral eens een kijkje bij ts-mocks.

https://www.npmjs.com/package/ts-mocks